TEREPRALLY

MOTOR MOTOROS ITINER GPS/IRITRACK SENTINEL SATELIT
      KAPCSOLAT

HÍREK

GALÉRIA

NYITÓ

LINKEK

ARCHÍV

TEREPRALLY

Amikor rally (rali) vagy terep-rally fogalom hangzik el, akkor elsősorban mindenki az autósporthoz kötődő rally-ra gondol. Itt most a motorsport kötelékébe tartozó terep-rallyról ejtünk szót annak érdekében, hogy minél jobban megismerhessük, és ha találkozunk vele médiában vagy versenyen, akkor legalább alapvető dolgaival tisztában legyünk.

A rally és a terep-rally csak az autósportban különül el, mert a motoros területen a versenyek csak terep-rally kategóriában ismeretesek. Ez a műfaj a terepmotorozás leghosszabb típusú versenye, ami a napi 100-200 km -től, akár az 1000 km-t is elérheti. Jellemezően könnyebb-nehezebb terepen fut az útvonal. Előfordul azonban, hogy aszfalton ill. közúton is mehet a nyomvonal. Ez rögtön tisztába teszi azt, hogy miért csak rendszámos, közúti forgalomra alkalmas és arra érvényes engedéllyel rendelkező motor indulhat ilyen versenyen. A terep- rally más terepes motorversenyhez képest több ponton eltér.
 
Motocross 1.500-2.000 m /kör zárt körpályás nem rendszámköteles
Endurocross 6.000-10.000 m /kör zárt körpályás nem rendszámköteles
Enduro 40 - 80 km /kör többkörös rendszámköteles
Terep-rally 100 - 1000 km napi táv (start-cél) rendszámköteles


Az igazán jelentős különbség a többi terepsporthoz hasonlítva az a navigáció. Amíg a fent említett irányzatok kitűzött, táblázott vagy szalagozott pályán haladnak, addig a rallyn a motoros egy úgynevezett itiner (útvonal leírás lásd fejléc) alapján tájékozódik és halad a starttól a célig. A modern világ technológiáját a GPS-t (lásd fejléc) is el kezdték alkalmazni a versenyeken. A navigáció technikai segítése viszont nagyon felgyorsította a tempót, ami több halálesetet vont maga után. Ezért a GPS egyre inkább csak a biztonságot (eltévedés ellen) fogja szolgálni a versenyeken.

Sajnos Magyarországon, csak korábban volt lehetőség ilyen típusú motorversenyen résztvenni. Európában és a világon több kupa sorozat és világkupa futamok adnak lehetőséget arra, hogy aki ezt a sportot szereti, akkor azt űzhesse is.

A terep-rally királya a Dakar rally, ami extrémitásával közel 30 éve a föld minden pontján ismeretes. Mondhatni minden terepmotorozást kedvelő és művelő álma.
 

 

TÁMOGATÓK

MÉDIA

2005 2006 2007
Bank?


Autóformula

 

 

Legyen Ön is a csapat tagja!
 

Ha Ön is szeretne a 2007-es Dakar részvételt segítő támogatói csapat tagja lenni, akkor kérem az alábbi elérhetőségeken keressen.
 

Mobil:   +36 30 9472134
E-mail:   padateam@gmail.com

 

 

postacím: H-2401 Dunaújváros Pf.:500 | telefon: +36 30 947-2134 | fax: +36 25 405-510 | email: padateam@gmail.com

PADARA - Pannónia Dakar Rally Team © 2006 | Minden jog fenntartva! | Használat feltételei